Recolta 2023, de la Primavara ploioasa la Vara secetoasa

24 octombrie 2023

Recolta 2023, de la Primavara ploioasa la Vara secetoasa

24 octombrie 2023

Fiecare an de recolta este unic și isi pune amprenta asupra vinului obținut. Indiferent de muncile realizate în plantația de vita de vie, natura are ultimul cuvânt de spus. În România, din fericire, ne bucurăm de un climat favorabil cultivării vitei de vie, drept dovada încă din cele mai vechi timpuri, țară noastră a produs vinuri de o calitate superioara recunoscute în toată Europa.

În condițiile în care zone de renume ca Piemonte, Veneto, Burgundia și chiar Bordeaux se lupta cu intemperii ca: îngheț, ploi în exces sau seceta (Africa de Sud, Australia), incendii dacă ne gândim la Australia, Grecia sau California, în România clima temperat continentala este una blândă, cu precipitații în perioada de vegetație și cu temperaturi prietenoase la recoltare.

Recolta 2023 – de la ploaie la seceta

La Cotești, anul 2023 a debutat cu o Primavara foarte răcoroasă și ploioasa tocmai din aceasta cauza perioada de vegetație a vitei de vie a fost întârziată cu pana la 3 săptămâni. Începutul de vara a adus cele mai prielnice condiții respectiv: apa și caldura, atât cât via noastră sa se bucure de o explozie de lăstari și struguri. Încărcătura de struguri era una promițătoare, anunțându-se deja o recolta de struguri cu mult peste anul 2022.

Vara a continuat cu seceta, vita de vie având totuși rezerve de apa din Primavara, dar nu suficiente pentru a susține o cantitate prea mare de struguri. La Crama Girboiu am început la sfârșitul lunii Iulie un amplu proces de normare în verde, prin care am redus considerabil cantitatea de struguri, atât pentru loturile destinate vinurilor Premium cât și unde am considerat ca este necesar pentru a nu tine vita de vie în stres ( în special în zonele unde solul nu are calitatea de a retine apa – pietriș, nisip).

In luna August ne-am bucurat de prima ploaie considerabila în Dumbrăveni, dar din pacate aceasta ne-a adus și un hazard, grindina, care ne-a afectat 5% din suprafața viticola. A fost necesară îndepărtarea manuala a strugurilor afectați, pentru a păstra calitatea producției.

Am dat startul campaniei de recoltare pe data de 30 August cu soiul Chardonnay destinat spumantului tradițional și am finalizat pe 21 Octombrie cu struguri frumoși de Cabernet Franc. O campanie care s-a derulat pe aproximativ doua luni de zile, într-un ritm încet și firesc.

Strugurii roșii au ajuns la maturitate într-un mod natural, fără stres hidrologic sau climatic. Toamna blândă cu diferențele ei considerabile dintre noapte și zi ne-a oferit aciditatea specifica zonei Cotești, un ingredient atât de important în realizarea vinurilor noastre Premium. Musturile obținute sunt bogate în arome, antociani, taninuri și pigmenți.

Iar pentru soiul local Sarba,  recolta 2023 reprezintă unul din anii  favorabili pentru obținerea vinului de desert prin deshitraraea naturala în lădițe speciale. Calitatea ireproșabilă și parametrii optimi fac din 2023, un vintage perfect pentru Ambra!

Credem cu tărie ca anul 2023 va fi un an de favorabil pentru soiurile: Sarba, Fetească Albă, Chardonnay, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Terroir-ul de la Cotești este unul aparte, domeniul nostru fiind protejat de intemperii și bucurându-se de clima blândă, de un sol care favorizează cultivarea vitei de vie și de oameni care muncesc cu drag aceste plaiuri vrâncene.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *