Tipuri de vin spumant. Cum îl alegi în funcție de meniu

25 mai 2022

Tipuri de vin spumant. Cum îl alegi în funcție de meniu

25 mai 2022

În curând ne apropiem de luna iunie ceea ce înseamnă că începe sezonul estival și putem vorbi de tipuri de vin spumant perfecte pentru zilele călduroase. Vara, se bea cu poftă vin alb sau vin rose. De asemenea, se consumă vinuri spumante cu scopul de a marca evenimente sau pur și simplu de a sărbători momente frumoase. 

Nu se știe cu siguranță cine a inventat vinul spumant dar istoria atribuie acest miracol îmbuteliat lui Dom Perignon, călugărul francez benedictin. Acesta a contribuit la îmbunătățirea calității vinului ce avea să devină spumant și l-a transformat într-un deliciu nobil pentru clasele superioare ale societății. 

Dom Perignon a introdus o a doua fermentație în procesul obținerii vinului spumant ceea ce a oprit explozia vinului în sticle. Prin urmare, s-a obținut un vin spumant efervescent și plin de personalitate de care ne bucurăm astăzi la cele mai importante momente din viață noastră. 

Obținerea unui vin spumant de calitate este o adevărată artă pe care Crama Gîrboiu și-a propus și a reușit să o perfecționeze. Grija față de struguri și metoda fermentării precise sunt doar câteva din elementele necesare producerii vinului spumant. În acest proces, Crama Gîrboiu a pus la bătaie atenție, dedicație, pricepere și răbdare. Rezultatul? Gama Cuartz, o selecție de tipuri de vin spumant deosebită. Această gamă reprezintă una din reușitele Cramei pe care meritați să o descoperiți și să o savurați. Și dacă încă nu v-am stârnit curiozitatea, poate cuvintele Liviei Gîrboiu vor reuși:

“Din pasiunea pentru vinurile spumante a luat naștere vinul spumant Cuartz. Ne-am dorit pentru România un vin spumant de calitate, care să devină alegerea românilor pentru evenimentele importante și să completeze perfect orice moment al zilei.”

Tipuri de vin spumant

Deși există mai multe tipuri de vin spumant, Crama Gîrboiu vă încânta cu două tipuri și anume: Cuartz Alb și Cuartz Rose

În caz de nu știați, există 6 metode diferite de obținere a unui vin spumant. Fiecare metodă are rolul de a oferi un grad diferit de carbonare (adică, cât de “acidulat” este). Cu toate acestea, 2 metode sunt mai cunoscute și mai des folosite și anume metoda tradițională și metoda charmat. Ambele metode sunt similare până la etapa a doua a fermentării. Cu metoda tradițională, vinul fermentează în sticlă alături de zahăr și drojdie. Aceasta este metoda preferată pentru obținerea șampaniei deoarece produce bule mici. Metoda charmat presupune fermentarea în cisterne de oțel care permite formarea unor bule mai mari și sunt preferate pentru vinurile de tip prosecco.

Cramarboiu folosește metoda charmat pentru vinurile spumante Cuartz. Acesta este, de altfel, și primul spumant de tip charmat produs în România. Acesta este un vin produs 100% din struguri românești și cucerește toți iubitorii vinurilor spumante prin complexitate și arome unice terroir-ului vrâncean

Vin spumant Cuartz AlbVin spumant Cuartz Alb

Cuartz Alb este un vin spumant de o culoare galben-pai, cu note verzi surprinzătoare. Însăși culoarea anunță caracterul jucăuș și plin de personalitate al acestui spumant. Când ne gândim la Cuartz Alb, noi spunem că este un vin spumant conceput cu intenția de a dărui surprize senzoriale plăcute în orice moment al zilei. Cu alte cuvinte, deși e bine-venit la evenimente sau sărbători, Cuartz Alb se poate savura oricând și de către oricine. 

Acest vin spumant denotă prospețime și o calitate a gustului demnă de apreciat de iubitorii de vinuri românești. Prezintă un gust și o textură unică care se potrivesc de minune cu acest spumant floral și fructat. Fiind un spumant extra sec, Cuartz se pretează majorității consumatorilor de prosecco sau șampanie. A fost creat pentru cei care preferă un spumant potrivit de sec doar cu o notă discretă de dulceață. 


Vin spumant Cuartz Rose

Soiul de bază folosit la acest vin spumant este Pinot Noir. Din acest motiv, spumantul are o culoare roz somon deosebită și gust excelent prin notele discrete de fructe roșii de pădure (zmeură, coacăze negre). 

Deși îl produce doar de 5 ani, Crama Gîrboiu își propune să continue tradiția și să producă în continuare această gamă de spumante create special pentru consumatorii români. Un spumant bun trebuie să seducă prin arome, prin textură și bineînțeles prin personalitate de care Cuartz Rose abundă la infinit. Preferate mai mult de doamne și domnișoare, aceste tipuri de vin spumant rose arată delicios în pahar. Pot fi deschise și servite reci alături de prietene sau savurate la o seară în doi. Indiferent de ocazie, Cuartz Rose-ul va fi vedeta serii. 

Ne bucurăm să  oferim două tipuri de vin spumant speciale care trebuie să fie nelipsite de la evenimentele în familie sau serile cu prietenii. Mai mult de atât, este important să promovăm soiurile românești știind că și cramele din România pot produce spumante de calitate superioară și pe placul tuturor.

Vinul spumant: cum îl alegi în funcție de meniu?

Vinul spumant își găsește locul în orice moment special din viața voastră. Nu este deloc aleatoriu faptul că sărbătorim reușitele cu un pahar de vin spumant. Acesta strălucește în pahare și bucură bolta palatină prin efervescență și arome inconfundabile. Parcă se bucură și el împreună cu participanți de evenimentul propriu-zis!

Și totuși, cum alegi vinul spumant? Care sunt momentele potrivite pentru a-l introduce într-un meniu? Se spune că vinul spumant se poate bea oricând, în orice moment al zilei. Chiar și cel mai matinal cocktail, Mimosa, este o combinație între vin spumant și suc de portocale. În concluzie, nu există neapărat reguli stricte când vine vorba de vin spumant, doar recomandări, să îl poți savura mai bine.

La sărbători și aperitive

În România, tradiția dictează să deschidem mesele cu o categorie de alcool mai tare precum țuică, palincă sau horincă. Cu toate acestea, la mesele în familie, pentru sărbători, putem combina aperitivele clasice cu un vin spumant extra sec.

Spre exemplu, la masa de Paște, Cuartz Alb se potrivește perfect cu aperitivele tradiționale: ouă, brânză, ceapă, roșii etc.

Această combinație intensifică aromele și complimentează fiecare ingredient în parte. Chiar dacă nu suntem obișnuiți cu un vin spumant la început de masă, veți fi plăcut surprinși să constatați cât de firească este asocierea. Vinul spumant deschide poftă de mâncare și înveselește spiritele de la prima degustare.

La zile de naștere, înainte de desert 

Fie că e nuntă, fie că e zi de naștere sau petrecere, vinul spumant încheie repertoriul și aduce seara la un apogeu bine-meritat. Atunci când se deschide sticla de vin spumant, ne pregătim să ciocnim cu gânduri bune și optimism pentru viitor. 

Vinul spumant se bea ca aperitiv dar se bea și în timpul mesei și chiar la sfârșit, la desert. Îl putem servi alături de diverse bucate precum fructele, brânzeturile, tartinele cu caviar, salatele, carne albă de pasăre, pandișpan cu fructe și nu numai. 

Cu prietenii, pur și simplu

Vin spumant Cuartz Rose
Vin spumant Cuartz Rose

Vestea bună e că vinul spumant se poate savura la orice oră din zi, indiferent de ocazie. 

Am primit o veste bună? Deschidem vinul spumant! Ne vedem cu prietenii? Scoatem paharele! Filmul mult-așteptat e în sfârșit pe Netflix? Merităm să ne răsfățăm! În acest caz, vinul spumant se asociază mai mult cu motivul evenimentului decât cu mâncarea servită. Așa că îl acompaniem alături de popcorn, bruschete, dulciuri, prieteni și râsete!

În fond, ceea ce face vinul spumant o băutură specială este esența acestuia. Vinul spumant este o stare de spirit. Este un elixir pe care îl atribuim bucuriei, momentelor de bine și oamenilor frumoși. Aduce prietenii și familia împreună, are arome inconfundabile și te cucerește instant. Nu îți trădează niciodată așteptările. Te așteaptă cu arome, gust și un aport de bule pentru o sete de viață excepțională. 

Nimic nu ne încântă mai mult decât un vin spumant care strălucește în pahare! Nu ai motive anume să deschizi o sticlă de vin spumant, mai ales dacă e vorba de Cuartz de la Crama Gîrboiu! Alege astăzi să te bucuri de vinuri spumante românești care vorbesc despre pasiune și calitate.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *