Care sunt beneficiile dopului cu filet? Mitul vinului ieftin

30 noiembrie 2023

Care sunt beneficiile dopului cu filet? Mitul vinului ieftin

30 noiembrie 2023

Vinurile cu screw-cap sau dop cu filet sunt adesea vazute cu scepticism de catre pasionatii de vinuri. Multi consumatori inca mai cred ca vinurile cu screw-cap sunt sinonime cu o calitate scazuta.

Cred ca a venit timpul sa distrugem definitiv aceasta conceptie gresita si sa facem lumina asupra acestui sistem revolutionat de inchidere si a tuturor avantajelor incontestabile ale dopurilor cu filet. Producatorii din intreaga lume au incredere in dopurile cu filet pentru a-si pastra si proteja vinurile, inclusiv editiile apreciate si soiuri de renume.

Citeste in continuare pentru a descoperi motivele din spatele trecerii catre vinurile cu filet si pentru a contesta stigmatul din jurul acestui sistem de inchidere revolutionar.

Cand si de ce a aparut dopul cu filet?

Sistemul de inchidere a unei sticle de vin, indiferent de materialul din care este confectionat, are un singur scop sa pastreze lichidul in interior si oxigenul(majoritatea) in afara. Este cunoscut faptul ca inamicul numarul unu al vinurilor este oxigenul care in cantitate prea mare schimba dramatic aroma si structura vinului.

De secole, vinificatorii au avut incredere in pluta, o scoarta naturala si poroasa de copac, pentru a inchide si a sigila sticlele de vin. Aceasta permite, in mod natural, intrarea in sticla a unor cantitati mici de oxigen, ceea ce ajuta la maturarea vinurilor prin adaugarea de arome tertiare complexe. Odata introdus in sticla, dopul de pluta creaza o etanseitate utilizand elasticitatea naturala si proprietatile de compresie pentru a preveni patrunderea oxigenului.

Insa, cu pluta naturala exista un potential de contaminare cauzat de o substanta chimica numita tricloroanisol (TCA) – clasicul defect de dop. Din pacate, este un defect care nu poate fi identificat si exclus de catre vinificatori, singurul beneficiar fiind consumatorul final.

beneficiile dopurilor cu filetDatorita acestui potential de esec, au aparut diferite alternative la clasicul dop de pluta, si dopul cu filet este poate cea mai moderna varianta. Compania franceza “La Bouchage Mechanique” a fost prima care a dezvoltat si utilizat un dop cu filet in 1959. “Australian Consolidates” a achizitionat dreptul de a produce sistemul de inchidere in 1970 si l-a redenumit “Stelvin”, traducerea din franceza fiind “otel-vin”.

Dopul cu filet a fost folosit pe scara larga de intreaga industrie, incepand firav cu lumea veche dar adoptat cu stoicisc de lumea noua. Australia a fost prima tara, care in urma dezamagirilor pornite de la calitatea precara a dopurilor de pluta, a luat decizia in anul 2000 de a imbutelia Riesling cu dop cu filet. In anul 2001 a urmat Noua Zeelanda care au imbratisat sistemul de inchidere cu filet, ceea ce a condus la succes si acceptare semnificativa din partea industriei.

Acest pas indraznet a contribuit la asigurarea calitatii si consistentei vinurilor din Noua Zeelanda care sunt recunoscute pentru profilurile lor aromatice in toata lumea.

Structura dopului cu filet

Structura dopului cu filet inglobeaza o inginerie simpla dar eficienta. Inchiderea consta in doua componente: un capac din aliaj de aluminiu atasat la un manson si o captuseala din vata de polietilena expandata. Captuseala actioneaza ca o bariera pentru schimbul de gaze astfel asigurand etansarea sticlei de vin si protectia lichidului din interior.

Beneficiile dopurilor cu filet

Traditia este adesea preferata in locul inovatiei in industria vinului, iar inchiderea cu pluta este strans legata de practica vinificatiei. Mostenirea si istoria sunt elemente definitorii a ceea ce numim cu atat drag “vin”. Totusi, sistemul de inchidere cu filet ofera mai multe avantaje:

  1. Usurinta de deschidere: confortul este cheia. Inchiderea cu dop cu filet elimina necesitatea unui tirbuson, facand mult mai usoara si convenabila deschierea unei sticle de vin. Acesta este preferat cu precadere de generatiile tinere care nu au probabil experienta necesara de a deschide o sticla de vin.
  2. Controlul calitatii: dopurile de pluta au adesea defecte care compromit integritatea si aroma vinului. Calitatea consecventa a dopurilor cu filet ofera liniste vinificatorilor si o experienta pozitiva pentru consumatori.
  3. Depozitare si Resigilare: fata de clasicul dop de pluta, sticlele cu dop de filet pot fi depozitate in pozitie verticala. De asemenea, sticlele dupa turnare sunt usor de resigilat prin simpla infiletare a dopului. Puteti pastra cu usurinta vinul proaspat prin simpla insurubare a capacului.

Dopurile cu filet indica o calitate inferioara a vinurilor?

De ani de zile, consumatorii au asociat dopurile cu filet cu o calitate slaba si nu este adevarat. Pe masura ce consumatorii devin mai informati aceasta perceptie se schimba treptat. Progresele in tehnologia dopurilor cu filet au dus, de asemenea, la modele complexe care permit schimbul de oxigen pentru a facilita pana si maturarea vinurilor.

Se pot invechi vinurile inchise cu dop cu filet?

Capacitatea de invechire a vinurilor cu filet este un subiect des dezbatut si ramane oarecum subiectiv. In dependenta de preferintele personale sunt unii consumatori care considera ca vinurile inchise cu “Stelvin” se pot invechi la fel de bine ca vinurile inchise cu dopuri de pluta. Consistenta calitatii ramane unul din marele avantaje al dopului cu filet iar noile tehnologii in domeniu permit chiar si micro oxigenarea controlata a vinurilor de calitate superioara.

Dopul cu Filet fura experienta de deschidere?

Absenta ritualului de a scoate dopul de pluta este vazut ca un dezavantaj de catre cei care traiesc pentru a auzi “poc”. Cu dopurile de filet, consumatorii pot aprecia pe deplin integritatea vinului fara riscul oferit de defectul de dop sau de oxidarea prematura.

Daca totusi nu am reusit sa va convingem ramane sa beti si sa decideti singuri daca merita sau nu abordat acest sistem de inchidere cu acelasi entuziasm al clasicului dop de pluta. Va recomandam sa începeți cu vinurile din GAMA LIVIA și sa treceri mai apoi prin minunatele cupaje din gama EPICENTRUM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *