De ce este Magma un vin rosu Premium care nu trebuie sa lipsească din colecția ta!

26 august 2023

De ce este Magma un vin rosu Premium care nu trebuie sa lipsească din colecția ta!

26 august 2023

Un vin rosu premium obținut prin metoda “Appasimento” a deshidratării naturale în lădițe speciale a strugurilor de Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Syrah. După o presare lentă și o fermentare alcoolică pe o perioadă de 55 de zile, vinul a fost maturat în butoaie noi de stejar franțuzesc timp de trei ani.

Pentru a obține cel mai sofisticat rezultat, am acordat răbdarea cuvenită strugurilor care se îmbogățesc în procesul de uscare, așadar acest vin este puternic, aromat și rafinat. Cunoscută pentru realizarea vinurilor de tip “Amarone”, metoda deshidratării creează un echilibru sublim între zahărul rezidual, aciditate și copolența vinului.

Magma este definit de eleganță, fermitate și complexitate, o simbioză perfectă între fruct și note fine de tabac și piele. Este bucuria noastră să putem oferi o ediție limitată spectaculoasă, marca inovației și dedicării Crama Gîrboiu.” Constantin Girboiu

Unicitatea Terroir-ului de la Cotesti

Dealurile sunt situate la o altiturine ce variaza intre 150 si 200 de metri cu o panta generala mai mica de 10% orientate spre est. Vaile care ne incadreaza domeniul ne protejeaza de posibile acumulari de grindina, vita de vie fiind protejata de posibile intemperii. Teritoriul apartine zonei de Glacis Subcarpatic si asta se regaseste atat in clima cat si sol.

La Dumbraveni principalul tip de sol este preluvosol lutoargilos, bogat in nutrient si cu capacitate de a retine apa in sezonul secetos de vara. In zona Cirligele solul mezocalcaric este imbogatit cu un amestec de piatra si nisi psi un PH netru favorabil vitei de vie.

Plantatiile de vita de vie au in medie 15 ani, o varsta optima pentru a obtine struguri de calitate. Lucrari manual ca: indepartarea lastarilor neproductivi, normarea in verde si desfrunzirea sunt necesare pentru a controla cantitatea.

Metoda Appassimento la Crama Girboiu

Pentru a produce vinul nostru emblematic, Magma a fost necesara o investitie in sistemul “Appassimento” de ladite speciale pentru deshidrataria naturala a strugurilor. Fiecare strugure selectat manual a fost asezat pe un singur rand, pentru a facilita stafidirea si circulatia aerului.

Metoda “Appassimento” este folosita de secole in zona Veneto la producerea vinurilor “ Amarone” si reprezinta un process natural de deshidratare partiala a strugurilor pentru a produce co concentrare mai mare a culorii, aromelor, aciditatii si a corpolentei.

Produs in intregime din struguri stafiditi, Magma este expresie superioara a strugurilor din care provine. Alegerea soiurilor de struguri nu a fost intamplatoare. Atat Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon-ul cat si Syrah-ul si-au pus amprenta asupra cupajului final, fiind posibil crearea unui vin echilibrat, intens si puternic.

In procesul tehnologic de obtinere a vinului strugurii au fost supusi unui amplu process de stafidire in ladite speciale care permit oxigenarea si pastrarea unei temperature constante. Pe o perioada de 75 de zile strugurii au pierdut 40-45% din volum astfel concentrand zaharuri, aroma, aciditate si corp.

Dupa o desciorchinare blanda, a urmat macerarea/fermentarea mustuielii in vinificatoare de inox, la temperature joasa cu drojdii selectionate speciale, proces ce a durat 25 de zile. Dupa fermentarea malolactica, vinul a fost transferat in baricuri de stejar frantuezesc (225L) unde a imprumutat din caracteristicele lemnului si s-a definit pe parcursul a 30 de luni. Inainte de lansarea pe piata vinul s-a odihnit in sticla minim un an de zile.

Note de degustare

Magma prezinta o superba culoare rosie rubinie intense cu reflexe violacee. Olfactiv vinul ne incanta cu o aroma puternica de fructi negre coapte cu note fine de condiment dulci, piele, tabac si cacao. Gustativ alcoolul este foarte bine integrat, aciditatea ridicata da vinului voiciune si taninurile puternice dar foarte catifelate completeaza perfect vinul. Intens, complex cu un post gust persistent, dupa o ora de aerare acest vin exceptional isi arata intreaga putere printr-o nota eleganta.

Vinul nu a fost supus tratamentelor de stabilizare si poate prezenta depuneri naturale din strugure.

Din recolta 2019 s-au produs 2.900 sticle de Magma Selected Dried Berries, respectiv 10 baricuri de 225 litri. Din prima editie ne-am propus sa scoatem la vanzare doar 1000 de sticle pentru colecitonari si pasionati de vinuri bune, restul de sticle fiind pastrate in beciurile noastre de la Dumbraveni, in colectia private a familiei Girboiu.

Arta de a crea vin rosu premium!

De la sticla deosebita pana la hartia de matase si cutia cadou, totul a fost ales cu mare grija cat sa ne puna in valoare unicitatea vinului Magma. Grafica etichetei a fost realizat impreuna cu partenerii de la Bonsaco, unde conceptul unic de suprapunere a etichetelor si-a dorit sa scoata in evidenta stilizare bobitelor stafidite.

Fiecare sticla este etichetata si numerotata manual, ambalata in hartie de matase unde se aplica un sigiliu personalizat. Vinul din aceasta editie foarte limitata se comercializeaza doar intr-o superba cutie cadou cu accente puternice pe calitate. Dopul de pluta naturala certificat TCA FREE este sigilat cu ceara pentru a facilita maturarea vinului in cele mai bune conditii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *